Hem   Bildgalleri   Mediaarkiv   Kontakt   Elda Rätt  

Elda rätt i din kakelugn!

Skötselråd när kakelugnen är nyuppsat

För att kakelugnen ska hålla länge är det nödvändigt att den får torka långsamt och att allt vatten är borta när den börjar användas som värmekälla.

Gör så här:

1. Låt kakelugnen stå i åtta veckor med öppna luckor och öppet spjäll. Om rummet inte är uppvärmt förlångs torktiden till tolv
 veckor.Ställ gärna in brinnande värmeljus i ugnen, så torkar den fortare.

2. Börja sedan elda ugnen försiktigt. Starta med lite stickved,fortsätt med ett vedträ per dag. Öka sedan succesivt vedmängden. Efter  två till tre veckor kan man börja elda normalt med två brasor per dag.

Allmänna skötselråd

En klokt eldad kakelugn kan stå i 50 år innan det är dags för omsättning. För hårt eldad kan det däremot brännas sönder på ett par år. Det går inte att använda ungnen för snabbuppvärmning av ett utkylt hus. Ugnen mår bäst av två brasor per dygn(morgon och kväll), där elden långsamt får stiga och falna till glöd. Rätt eldad kan en verkningsgrad på 80% erhållas. En öppen spis ger bara ca 10% av vedens energi tillbaks som värme.

Gör så här:

1. Öppna spjället helt. Om kakelugnen stått kall och oanvänd länge,värm då upp kanalsystem och skorsten genom att elda lite
 tidningspapper och stickved. Detta gör man för att få bort kalluftsproppen i skorstenen. Man märker när proppen ger med sig
 då brinner det friskt och bra, utan rökinslag.

2. Lägg in den torra,kluvna veden i eldstaden med lite tidningspapper i botten. Tänd och låt veden fatta eld. Stäng innerluckorna
 och reglera llufttillförseln med dragluckorna. Skjut därefter spjället något så att brasan brinner lungt och tyst, men
 ändå inte röker in. Lägg näsan mot kakelugnen ovanför luckorna och känn efter! Veden ska inte brinna ner för snabbt,
 utan ges tid att värma tegelmassan i ugnen. Draghål och spjäll ger denna möjlighet till finjustering. Ofta är
 järnluckorna så otäta att draghålen kan skjutas för. När brasan brunnit till hälften-rör om, så att obränd ved hamnar
 ovanpå glöden.

3. När elden brunnit ut och det är en fin glödbädd, ska spjäll och inner- och ytter luckor stängas helt. Men först måste glöden
 röras om några gånger så att inget obränt trä ligger och osar. Om elden flammar up eller små blå lågor syns, är det
 för tidigt att stänga spjället. Vill du vara helt säker-vänta med att stänga spjället tills en grå yta täcker glöden!
 Önskar man påskynda uppvärmningen av rummet kan man nu öppna luckorna, så att värmen från glöden strömmar ut i rummet.
 De glödande kolen osar nämnligen inte när de är utbrända

det är först när spjället stängts som kakelugnen blir riktigt genomvarm. Då får man den jämna långvariga värmen som sakta avges till rummet. Det är bättre att stänga spjället än att ladda in yttligare en brasa. Om spjället stängs så är ungen lika varm morgonen därpå när det är dags för nästa brasa. Om spjället lämnas öppet så kyls ungen genom skorstenen på några timmar.

S:t Eriks Kakelugnsmakeri AB
Innehar f-skattsedel
Joakim Uppströmer: 070-3291198
Christofer Urby: 070-3291161
Telefon: